„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w obszary wiejskie”

Materiał opracowany przez Dary Natury Sp. z o.o.

Operacja pn. „Promocja produktów wytwarzanych przez grupę producentów (sosy do sałatek, oleje, musy, soki warzywne i roślinne, pasty warzywne, pesto, susze warzywne, kawy roślinne, herbaty, przekąski, mąki, napoje, dania gotowe, konfitury, przeciery, produkty w kapsułkach, przyprawy, chrzan pospolity, melisa lekarska, papryka roczna, porzeczka czerwona) oraz upowszechnienie wiedzy o tych produktach i systemie jakości, w ramach którego te produkty zostały wytworzone (system rolnictwa ekologicznego)” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Poznaj produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego i zadbaj o swoje zdrowie.

Unijny certyfikat produkcji ekologicznej to gwarancja przestrzegania przepisów UE dotyczących rolnictwa ekologicznego.

Sosy i oleje olej z dzikiej róży

Olej z dzikiej róży ze względu na bogactwo cennych składników odżywczych, zalecany jest do stosowania zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Ma delikatny, owocowy smak i złocistą barwę.

Bogaty w witaminy C, A, E i K, karotenoidy, kwas foliowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Olej z pestek róży jest doskonałym kosmetykiem. Systematyczne stosowany opóźnia procesy starzenia się skóry, wygładza zmarszczki, redukuje blizny i rozstępy. Może być stosowany bezpośrednio na skórę, a także jako dodatek wzbogacający kremy i balsamy. Według tradycyjnej literatury zielarskiej wspiera odporność organizmu, pracę mózgu i wątroby, a także zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.