„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w obszary wiejskie”

Materiał opracowany przez Dary Natury Sp. z o.o.

Operacja pn. „Promocja produktów wytwarzanych przez grupę producentów (sosy do sałatek, oleje, musy, soki warzywne i roślinne, pasty warzywne, pesto, susze warzywne, kawy roślinne, herbaty, przekąski, mąki, napoje, dania gotowe, konfitury, przeciery, produkty w kapsułkach, przyprawy, chrzan pospolity, melisa lekarska, papryka roczna, porzeczka czerwona) oraz upowszechnienie wiedzy o tych produktach i systemie jakości, w ramach którego te produkty zostały wytworzone (system rolnictwa ekologicznego)” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Poznaj produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego i zadbaj o swoje zdrowie.

Unijny certyfikat produkcji ekologicznej to gwarancja przestrzegania przepisów UE dotyczących rolnictwa ekologicznego.

Mąki mąka z żołędzi

Mąka z żołędzi była dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach gdy brakowało jedzenia.
Współczesne badania potwierdziły jej bardzo wysoką wartość odżywczą oraz zawartość cennych dla zdrowia składników. W porównaniu z mąką zbożową jest kilkakrotnie bogatsza w potas, wapń i magnez, czyli kluczowe dla zdrowia składniki mineralne. Mąka ta jest bardzo bogata w witaminy z grupy B. Zawiera także dużo cennych dla funkcjonowania przewodu pokarmowego błonnika oraz ponad 5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.